Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Glaukom vás dovede bez povšimnutí připravit o zrak

8.3.2024

Od 10. března si letos připomínáme Světový týden glaukomu, jehož cílem je upozornit na nebezpečí onemocnění známého jako zelený zákal. Toto onemocnění zpočátku nezpůsobuje žádné obtíže a nemusí bolet, ale jeho nedostatečná léčba může způsobit i oslepnutí.

„V počátečních stádiích je vidění pacienta nepostiženo. Postupně se objevují výpadky v zorném poli, snížení zrakové ostrosti směrem z periferie do centra, až nakonec zúžení zorného pole ze všech stran, kdy zůstává pouze centrální vidění. Pacienti někdy mohou pociťovat tlakové bolesti očí a za očima či bolesti hlavy, při akutním glaukomovém záchvatu pak i nevolnost či zvracení,“ popisuje MUDr. Jana Juhászová, primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice s tím, že zelený zákal lze účinně léčit, je ale důležité jej včas odhalit.

„Komplexní vstupní vyšetření pacienta může trvat i něco málo přes hodinu. Vždy je nutné provést několik vyšetření – změření nitroočního tlaku, vyšetření vidění, zorného pole, komorového úhlu, tloušťky rohovky, zrakového nervu, sítnice a vyšetření v rozkapání. Na základě výsledků lze jasně stanovit, zda pacient zeleným zákalem trpí, i v jaké fázi onemocnění je,“ dodává primářka s tím, že glaukom postupně u pacientů poškozuje zrakový nerv.

Pokud je nemoc v raném stádiu, lze glaukom léčit  pomocí očních kapek na snížení nitroočního tlaku. Další variantou jsou pak laserové operace nebo chirurgický zákrok. Čím dříve je onemocnění odhaleno, tím méně invazivní je jeho léčba. Důležitá je proto prevence a včasné odhalení tohoto onemocnění.

„Osoby starší 65 let, zejména ženy, by měly pravidelně absolvovat vyšetření nitroočního tlaku, protože glaukom se u nich vyskytuje nejčastěji. Rizikové skupiny zahrnují také osoby s cukrovkou, nízkým krevním tlakem, vadami zraku, a ty, jejichž rodiny byly postiženy zeleným zákalem. Prevenci by však měl brát v potaz každý, bez ohledu na věk. Rizikové osoby a jedinci nad 45 let by měli podstupovat preventivní vyšetření alespoň jednou ročně, ostatní pak aspoň jednou za dva až tři roky," radí primářka MUDr. Juhászová.

Dny prevence zeleného zákalu jsou naplánovány v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice na termín 12. až 13. března 2024. Během nich si budou moci zájemci v lékárně v areálu nemocnice nechat změřit nitrooční tlak.

Je nutno podotknout, že glaukom se týká všech věkových kategorií a rizikovým se stává už u osob nad 45 let. Proto je doporučena prevence jednou za rok a u ostatních alespoň jednou za tři roky. Zájemci o preventivní vyšetření zraku se mohou hlásit v oční ambulanci Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, a to telefonicky na čísle 725 006 413 každý všední den od 7 do 15 hodin.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: